Competitia titanilor 1401: Brunelleschi vs Ghiberti

18 august 2021

Competitia titanilor din 1401 pentru lucrarea de decorare a noilor porti ale baptisteriului din Florenta

In anul 1401 municipalitatea Florentei (mai exact una dintre cele mai importante bresle ale acesteia) decide sa organizeze un concurs pentru realizarea unor noi porti a Baptisteriului.

Baptisteriul Sfantului Ioan din Florenta, reprezenta una dintre cele mai importante cladiri publicile ale republicii florentine din perioada medievala. Portile acestuia se doreau a fi imense, realizate din bronz, cu elementele de decor dintre cele mai fine.

Astfel putem trage concluzia ca proiectul era unul ambitios, costisitor si de interes public.

Tensiunile dintre maestrii florentini ce iau parte la competitie trebuiau sa fi atins cote maxime. Printre participanti distingem urmatoarelenume  importante de artisti ai vremii:

  • Filipo Brunelleschi;
  • Lorenzo Ghiberti;
  • Jacopo dela Quercia;
  • Niccolo d’Arezzo;
  • Niccolo di Pietro Lamberti;

SPECIFICATIILE LUCRARII DE CONCURS

Pentru lucrarea de concurs, organizatorii au venit cu specificatii clare:

  • scena ce trebuia reprodusa (secventa biblica din Vechiul Testament: Sacrificiul lui Isaac)
  • cantitatea de bronz ce trebuia turnata era exacta;
  • numarul figurilor angajate in scena;
  • compozitia trebuia incadrata intr-o forma quatrilobata;

 

Cel mai bun sa castige!

Secventa biblica din Vechiul Testament: Sacrificiul lui Isaac

Conform scrierii biblice, Dumnezeu ii porunceste lui Avram sa isi sacrifice propiul si unicul sau fiu Isaac, pentru ai pune la incercare credinta. Avraam ia Cuvantului Domnului in serios, isi duce fiul pe varful unui munte, apuca cutitul si chiar in momentul cand dorea sa execute teribila jertfa este oprit de intervenita unui inger. Isaac este crutat de interventia divina iar Dumnezeu le ofera un berbec pentru al putea sacrifica in schimb.

# Bruneleschi

Intreaga scena este al lui Bruneleschi pare sa fie mai violenta. Ingerul din scena bruneleschiana, este redat cu mai mult dramatism, acesta apuca mana lui Avraam chiar in momentul cand acesta era pe punctul de a savarsi omorul. Isac este reprezentat acoperit de vesmant,

# Lorenzo Ghiberti

Spre deosebire de lucrarea lui Bruneleschi, frumusetea detaliilor cu care este redat Isac de catre Lorenzo Ghiberti se identifica cu operele clasicitatii greco-romane, care deveniserea la mare cautare in Florenta acelor vremuri.  Isaac este redat nud,  la varsta desavarsitei tinereti. Corpul muscular, parul lung si carliontat, iar privirea acestuia pare sa fie elementul de forta al compozitiei sculpturale.

Poate acesta sa fie unul din motivele pentru care opera lui Ghiberti a fost desemnata castigatoare.

Cine a castigat pana la urma competitia?

Izvoarele acelor vremurilor indica ca ambele lucrari au fost desemnate castigatoare, insa Lorenzo Ghibeti a fost insarcinat cu executia lucrarilor portilor baptisteriului.

Posibil, un motiv pentru care se presupune Lorenzo Ghibeti ar fi primit comanda lucrarii, ar fi si acela ca folosit o cantitate mai mica de bronz decat oponentul sau.

SCURTE CONCLUZII PERSONALE

Posibil in zilele de astazi, aceasta istorisire pare sa fie una banala, lipsita de vreo substanta arstitica sau de cercetare. Mai toate manualele, scrierile de istoria artei „au tocit la maxim” acest edificiu.  Baptisteriul si celebrele porti ale acestuia sunt  atat de fotografiate si de intagramate’ (postate in mediile sociale: Instagram. Facebook etc.) incat pare sa isi fi pierdut de tot autoritatea si interesul publicului…

Totusi sa nu uitam, ca tocmai din astfel de evenimente (competitia detaliata in prezentul articol) putem trage concluzii interesate legate de gustul florentinilor din aceea vreme, de felul cum vedeau ei chiar in momentul plamadirii, opere ce au intrat in registrul artei universale. Cat de sensibila era societatea Florentei din zorii Renasterii la aspectele de creatie artistica, de originalitate, de cum era un artisti receptat de gustul publicului s.a.m.d.

Pentru mine acesta competiei ma trimite catre un eveniment similar, din perioada de apogeu a clasicitatii Greciei Antice: concursul dintre Fidias si Policlet, si „Cum a fost invins celebrul Fidias de Policlet”.

Pozitia si atitudinile personajelor, nudul in comparatie cu personajul invesmantat, consumul mai mic de materiale? Din 1401 pana in zilele noastre s-au scurs multi ani si s-au intamplat foarte multe lucruri, insa intrebarea: „ce face ca o opera de arta sa fie mai buna decat alta” pare si in prezent sa ramana fara un raspuns acceptat in unanimitate…

  • Adreseaza un comentariu

Arta in Evul Mediu Articolul precedent Arta in Evul Mediu