Cat de incredere sunt sursele online si cand Wikipedia se inseala? Cat de incredere este informatia din Wikipedia?
Prin acest articol voi atinge un subiect sensibil. Odata cu revolutia internetului avem si senzatia ca accesul la informatie este instantaneu, la doar cateva click-uri distanta. In cautarea unui raspuns promt, in rezolvarea unei probleme, economisim resurse pretioase de timp in a ajunge pana la bibloteca, in a cerceta tratate stufoase scrise parca intr-un limbaj de lemn…
La ce buna toata aceasta rispipa inutila de timp cand, putem scoate telefonul din buzunar si “Google can be your best friend”. Lumea a avansat, tehnologia este este trimfatoare, doar acestea sunt beneficiile lumii moderne! Ceea ce este adevarat, dar doar anumita masura.
Cat de incredere poate fi internetul si wikipedia?
#concret
Iata mai jos un exemplu concret, in care am apelat la internet pentru a cauta, cateva lucrari cubiste ale artistului Georges Braque.
Am ajuns pe pagina wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cubism destinata miscarii cubiste.
Chiar din prima fraza am remarcat strecurarea unor informatii eronate. Cine a studiat, chiar si formal fenomenul istoriei artei cunoaste faptul ca miscarea cubista se incadreaza in largul perimetru al curentelor moderne si nu in miscarile avangardei. Modernitatea si avangarda sunt doua fenomene distincte.
Cubistii privesc cu admiratie spre catre trecut, isi cauta precursori in trecut si se folosesc de simbolistica trecutul recent (modernitatea). In antiteza se aflat avandarda care respige trecutul, urmarind constructia unui nou limbaj.
Cum functioneaza mai exact motoarele de cautare online?
Cei din zona de online marketing, sunt la curent cu modul prin care site-urile web rankeaza in pozitiile listate de Google. Aceasta procedura, denumita popular SEO (search marketing optimization) este stiuta de marketerii online.
#popularitate si #monetizare
Un criteriu foarte important pentru listarea in primele pozitii il reprezinta popularitatea, cat de populara este o informatie, o stire, un produs, un brand etc. Cu cat un lucru starneste mai mult engagement si este cautat/cititi/vizionat cu atat primeste o pozitie mai buna.
Concret: Google este interesat sa redea tot ce este mai apreciat/popular pentru a tine userii (vizitatorii) angajati, de a avea comunitati active si de a putea monetiza ulterior prin vanzarea de spatiu publicitar.
Legatura cu informatia de pe Wikipedia
Pe langa faptul ca este o pagina open source, in care oricine poate contribui prin adaugarea de continut, Wikipedia a devenit o platforma foarte populara, foarte accesata si foarte citita. Avand o comunitate activa Google a incurajat pozitionarea acesteia. In momentul de fata Wikipedia se bucura de o foarte mare autoritate in foarte multe domenii. Chiar si in conditia in care informatia a fost construita de a valma.
Nu exista o preocupare directa pentru a verifica si filtra informatia din mediul online si impliciti din wikipedia, iar daca lucrurile merg bine pentru status-quo-ul Google aceasta directie nu se va schimba prea curand.
Asadar nu ne ramane decat sa acordam o mai mare atentie la surse si sa „filtram” informatia pe cat mai mult posibi. Pericolul din zilele de astazi, consta in faptul ca informatia poate fi falsificata intr-un mod cat mai convingator posibil, iar adevaratele valori sunt contestate de oameni care nu au nici un fel de pregatire.
Solutia de imbunatatire pare sa vina din zona AI (artificial intelligence), insa pana atunci vom mai avea de asteptat… si totusi si acolo am niste rezerve: algoritmii AI sunt programati de catre alti oameni. Vor fi acestia justi, impartiali si caror scopuri vor deservi?