Blitz sau lumina continua?

21 mai 2021

Datorita evolutiei tehnicii in redarea imaginilor, fie ea filmare sau fotografie, sistemele de iluminare au evoluat si ele considerabil. Cum de altfel cunoastem, pentru o filmare sau fotografie profesionala, lumina din cadrul este esentiala. Nu o sa insist foarte mult pe tema iluminarii ci o sa caut sa dau un raspuns cat mai direct asupra intrerbarii: ce este mai util de folosit, blitz sau lumina continua?

Probabil ca asta este intrebarea, pe care multi fotografi si-o pun la inceput de drum, atunci cand decid sa treaca de la statutul de amator catre zona profesionala. Cum preturile de pornire pentru echipamente foto-video profesionale sunt ridicate, alegerea corecta a echipamentului pe care urmeaza sa il folosim este esential.

Din start va sfatuiesc sa optati pentru echipamente de calitate si sa nu repetati greseala pe care am facut-o si eu in momentul debutului in fotografie: fiind atras de pretul, aparent, mai mic al unor echipamente, le-am achizionat degeaba, pentru a le inlocui ulterior cu unele de care chiar aveam nevoie.

INAINTE DE TOATE
  1. Asadar fie ca optati pentru blitz sau lumina contiua, primul sfat este sa optati pentru echipamente de la branduri consacrate.
  2. Documentati-va foarte bine inainte de achizitie cu privire la echipament/echipamente, puterea acestora, caracteristicile tehnice. Intrati pe site-urile web ale profil si cercetati zona recenziilor, de multe ori se dovedesc a fi foarte utile in luarea deciziilor;
  3. Nu ezitati sa cereti si sfatul personalului de la vanzari sau support clienti. Detaliati aplicatiile si rugatii sa va faca si anumite recomandari. In felul acesta veti avea o imagine de ansamblu.

Blitz vs. lumina continua

Lampile de lumina continua, dotate cu tehnologie LED au castigat mult teren in ultimii ani: intensitatea luminii, abilitatea de a controla temperatura. Plus efectul “ce vezi in fata ochiului va fi si in cadru”, au devenit foarte populare atat in domeniul video, cat si cel al fotografilor.

Atunci de ce majoritatea fotografilor profesionisti, opteaza tot pentru folosirea bliz-urilor?

Diferentele majore costau in aplicatiile si imprejurimile in care veti fi nevoiti sa utilizati sursele de iluminare. Aici am sa va detaliaz cateva situatii:

FOTOGRAFIA DE EVENIMENT

Daca intentioanti sa intrati pe fagasul fotografiei de eveniment si sa va specializati ca si fotograf de nunta, botez sau alte manifestari ale evenimentelor, atunci o sursa de lumina continua nu va face altceva decat sa va incurce!

Echipamentele de lumina continua LED, care sa emita o lumina destul de puternica, astfel incat sa va permita sa utilizati si un sistem de difuzie (lumina, in fotografie plasata direct pe subiect si fara o difuzie suplimentara va poate ruina cadrele), trebuiesc conectate la o sursa de curent. De cele pe baterii (sisteme LED) nu sunt inca satisfacut de caliatea luminii, insa pe viitor poate tehnologia se va adapta si va da nastere unor echipamente mai performante.

Pana una alta, in cazul fotografiei de eveniment, raman adaptul flash-ului (blit-ului). Personal, la evenimente folosesc un sistem de 2 blit-uri portabile:

  • Godox Ad200 pro;
  • Godox 600

Echipamente de care sunt foarte multumit in raport pret/calitate, plus mobilitatea si manevrabilitatea pe care mi-o asigura: compacte, usor de montat/transportat, autonomie buna a bateriei plus ca sunt foarte usor de controlat direct din trigger-ului pe care il am montat pe patina aparatului.

Va marturisesc ca doar flash-ul Ad200 imi era cam insuficient in special la sedintele foto trash de dress sau sedintele foto outdoor din ziua nuntii din si am simtit nevoia a ceva mai puternic;

*Daca nu sunteti familiarizati cu sistemele de difuzie, gasiti mai multe informatii aici:

FOTOGRAFIA ARTISTICA SI FASHION

Asa cum am incercat sa argumentez mai sus, lumina produsa flash (blitz) este  superioara unui lumini generate de un proiector LED. Declansarea rapida a lumina la o intensitate maxina au rolul de a “ingheta” efectiv imaginea, aducand un plus de creativitate cadrelor dvs.  Astfel, o lumina calitativa poate o puteti departa/apropia de subiect utilizand diferite difuzii. Plus aparatul poate lucra la un nivel scazut ISO, ce va dimunua zgomotul din imagine.

Plus, in cazul unor sedinte foto prelungite, ce implica lucrul cu un model uman, lumina continuua va deranja modelul, aducand o expresie de oboseala si retractie pe chipul acestuia.

MAI MULTA CREATIVITATE IN COMPOZITIA IMAGINII

Ajungand la un nivel avansat de cunostere al mestesugului, utilizarea mai multor grupuri de blituri, va vor ajuta la compozitii mai creative, expunand doar anumite zone din imagine.

VIDEOGRAFIA

IN INCHEIERE

 

Fotografii incepetori in lucrul cu lumina artificiala, tind sa opteze catre lumina continua, necunoscand pe deplin caracteristicile luminii produse de blitz.

O idee preconceputa, deoarece, bliturile din gamele moderne sunt prevazute si cu lumina de modelaj, adica o sursa continua de lumina care va permite sa studiati lumina, unghiul luminii inainte de declansarea efectiva a flash-ului.

  • Adreseaza un comentariu

Hagia Sofia Articolul precedent Hagia Sofia
COLOSSEUM-ul din Roma Articolul urmator COLOSSEUM-ul din Roma